torstai 31. heinäkuuta 2008

Oslo

Viime viikonloppuna kävin sitten siellä Oslossa. Bussi lähti perjantai-iltana Moldesta klo 22:00 ja tarkoituksena oli nukkua ahkerasti, sillä kuvittelin saavani löhötä rennosti kahdella penkillä. MITÄ VIELÄ! Bussi alkoi täyttyä hitaasti mutta varmasti ja kun kurvasimme kohti Åndalsnesia hieman yli kymmenen, bussissa oli enää muutamia vapaita paikkoja. Ajoimme Moldesta siis Åndalsnesiin, jossa tapasimme Ålesundista tulevan bussin. Reitti, jota ajoimme, on kätevästi Molde/Ålesund - Åndalsnes - Oslo ja lähtöasemilta lähtevät bussit siis kohtaavat Åndalsnesissa ja jatkavat siitä karavaanina kohti Osloa. Lopulta, kun lähdimme liikkeelle, meillä olikin karavaanissa KAKSI täyttä bussia ja yksi pikkubussi. En sitten villeimmissä kuvitelmissanikaan uskonut moiseen. Milloin viimeksi Suomessa on pitkän matkan bussi ajanut täytenä koko matkan? Matka-aika mennessä oli 8,5 tuntia ja puolessa välissä pysähdyimme Kvamissa pitämään kahvi/ruoka/vessatauon. Meinasin revetä kun tulin bussista ulos ja tajusin, että molemmat bussit olivat (luonnollisesti) samaan aikaan pysähtyneet pienen Mor's Kroan eteen. Kyseinen paikka on reitin vakiopysähdyspaikka ja busseille oli oiken varattu paikat pihasta. Ja sitten mä vasta repesinkin, kun tajusin, että myös Oslosta tulevat kaksi bussia olivat samaan aikaan pysähtyneet samaan Kroan tauolle. Siinä oli vessajonossakin aivan uusi ulottuvuus.

Osloon saavuimme puoli seitsemän aikaan, jolloin suurin osa ovista on vielä lukossa. Ostin Narvesenista aamupalaa ja kipaisin Stortigetin edessä olevaan puistoon nauttimaan siitä. Seuranani oli muutama japanilainen ja yksi ampiainen. Ai niin ja puistoihminen. Kahdeksalta aukesi turisti-info ja lähdin kysymään ohjeita löytääkseni Vigelandparkeniin. Hyppäsin tramiin 12 ja kurvasin puistoon. Samalla pysäkillä ratikasta nousi ulos toinenkin nuori nainen, joka myös suuntasi kohti Vigelandparkin pääporttia. Pian olin saanutkin uuden ystävän ja kuljimme pitkin puistoa ja otimme "imitaatio"kuvia patsaiden kanssa. Hän oli brazilialainen opiskelija joka oli ollut Ruotsissa kesätöissä.

Iltapäivällä menin Oslon uudelle Oopperatalolle kahville erään tutun kanssa. Hän on melkein sukua minulle :) Kävelimme talon katolle asti (talo on ikään kuin rakennettu kahdesta luiskasta) ja siellä sitä vasta lämmin olikin. Talo on rakennettu valkoisesta marmorista, mutta ainakin toistaiseksi kivet ovat pysyneet paikoillaan. Sain myös kuulla, että kahvitahrat on pahimmat poistaa kiven pinnasta. Talon ulkopintoja siivoaa jatkuvasti monihenkinen siivousryhmä, jotta talo pysyisi edes jonkin aikaa valkoisena...Lopun päivää kuljin edes takaisin kaupungin keskustassa, kävin kuninkaan linnalla ja katselin vähän kauppoja. Matkan huipennuksena kävin katsomassa Kung Fu Panda englannin kielisenä versiona. Olin nähnyt sen jo aiemmin Moldessa norjankielisenä, mutta en ymmärtänyt ihan kaikkea.... :)

Bussi lähti takaisin Oslosta klo 22 lauantai-iltana ja huonosti nukutun tulomatkan ja reippaan kaupunkipäivän jälkeen nukahdin saman tien kun pääsin istumaan. Bussikuski kävi kysymässä määränpäätäni ennen kuin bussi lähti ja mumisin hänelle, että tahdon Moldeen (hän sitten merkkasi sen sellaiseen istumapaikkakarttaan, josta hän katsoi kuka pitää milloinkin herättää). Käytännössä nukuin koko matkan...Kvamissa kävin jaloittelemassa, mutta nukahdin välittömästi kun pääsin takaisin bussiin. Hieman ennen Åndalsnesia heräsin siihen, kun joku liikkui naamani lähettyvillä. Avasin silmäni ja näin tyynylläni ampiaisen. Noustin pään ylös ja amppari oli hävinnyt...Yritin katsoa penkkini ja ympärilleni, mutta surriaista ei näkynyt missään, joten päätin jatkaa unta. Ja kappas perhanaa...siellähän se odotti penkilläni, että nojaan taakse päin ja tuikkasi minua alaselkään. Hieman siinä jo ehdin huolestua, koska en tiennyt siinä vaiheessa olenko allerginen vai en, kun ei ampiainen koskaan ole pistänyt ennen. Ajattelin, että jos selviän Åndalsnesiin asti, niin olen varmaankin kunnossa. Noh, kyllä mä vielä maanantaina varmuuden vuoksi kävin lääkärissä kysymässä, että näytänkö mä hyvinvoivalta. Kuumuus tai ampiainen tai allergialääke tai kaikki yhdessä tekivät hengittämisen hankalaksi ja totesin, että parempi katsoa kuin katua.

Sunnuntai menikin sitten nukkuessa. Keli oli mahtava, mutta palaneet olkapäät vaativat minua pysymään sisällä ja allergialääke väsytti niin paljon, että herääminen ei ollut vaihtoehto :)

Kaikkiaan viikonloppu oli aivan mahtava, mutta paljon jäi vielä Osloon nähtävääkin. Seuraavalla kerralla sitten...

Yritän huomenna kertoa lisää viikon kommelluksista. Viikonloppuna on nimittäin edessä matka Trollstigenille ja siitä riittää taatusti kerrottavaa :D

Hilsen,

Annamaija

Ei kommentteja: