maanantai 4. elokuuta 2008

Meteorologiaa ja isoja mäkiä

Kesä lähestyy loppua hirveää kyytiä! Töitä on jäljellä 4 päivää ja töitä olisi jäljellä ainakin 8 päiväksi :) Eipähän ole tylsää töissä...

Ainakin kaksi viikkoa ollaan Norjassa nautittu aivan uskomattomasta kelistä! Aurinko on paistanut aamusta iltaan ja toimistollakin on "ilmastointi" ollut kovilla. Toissa viikolla joukkoomme liittyi uusi hydrauliikkainsinööri, jonka kanssa olen jakanut työhuoneen. Loppuviikosta jouduimme hylkäämään huoneemme ja siirtymään käytävätiloihin tekemään töitä, koska työhuoneessa ei yksinkertaisesti pystynyt enää tekemään töitä. Ilmeisesti talon suunnittelijat ovat jossain vaiheessa olleet sitä mieltä, että ei siellä mitään ilmastointia tarvita. Kyllä meidän huoneeseenkin ilmastointikanava tulee, mutta pelkkä kanava ei vielä paljoa auta..siinä kanavassa pitäisi kai tapahtuakin jotain...Sen verran ymmärrän talotekniikasta, vaikken kurssiakaan ole lukenut :)

Selvitin tässä hiljattain sitä tuulista sään ennustamista. Kovin suuri yllätys ei ole se, että kun puhaltaa idästä, niin ei sada ja kun puhaltaa lännestä niin sataa. Etelän ja pohjoisen vaikutus on vielä hieman hämärän peitossa. Kukaan ei osannut kommentoida niihin mitään. Säiden ennustaminen tuntuu olevan kyllä tässä maassa aivan turhaa. Ainakin pitkällä aika välillä. Esimerkkinä voisi sanoa, että yleensä pitkän aikavälin (esim 10 päivää) ennusteet antaa edes jonkinlaisen kuvan tulevaisuuden kelistä. Esimerkiksi Ilmatieteenlaitos lupaa Tampereen seudulle 5 päivän ennusteessaan pilvistä, sadetta ja ukkosta ja 18-20 astetta päivälämpötilaksi (sori vaan kaikki Treen seudulla asuvat, ei oo aurinko tiedossa :/ ). Ja tätä voi jossain määrin pitää luotettavana ennusteena. Jotain tuon suuntaista on siis tiedossa.

Norjalainen Meteorologisk institutin ja NRK:n (Norjan Yle) sääpalvelu Yr.no antaa ennusteeksi Moldelle seuraavalle 5 päivälle paistetta, sadetta, sadetta, sadetta ja sadetta. Perjantaina samainen sääpalvelu lupasi alkuviikolle (ma-ke) kaatosadetta, lauantaina pilvistä tai puolipilvistä tai kaatosadetta (riippuen siitä mihin aikaan päivästä katsoi ennusteen) ja tänään ei tullut kyllä tippaakaan vettä ja aurinko on paistanut melkein koko päivän. Säätiedotukset muuttuu täällä sitä tahtia, että jos aamulla katsoo huomisen sääennusteen, niin se ehtii päivän aikana muuttua laidasta toiseen ainakin kahteen kertaan. Yritä siinä sitten ennustaa. Työkaverit sanoikin, että vähimmällä ressillä pääsee, kun pistää aamulla nenänsä ulos ikkunasta tai ovesta ja katsoo millainen keli on :) Tätähän mä harrastan ja sitten mä pakkaan työreppuun sadekamat mukaan, etten kastu kotimatkalla :D

Tuossa kun kävin katsomassa sitä Tampereen sääennustetta, niin en voinut olla huomaamatta tekstiä, jossa sanottiin, että Suomen heinäkuu on ollut normaalia koleampi. Esimerkiksi Oulun läänissä on ollut 1,5-2 astetta tavanomaista kylmempää ja Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla on satanut melkein kaksinkertainen määrä keskivertokesään verrattuna. Meillä tällä Møre og Romsdalin fylkessä on paikoittain satanu jopa 70% vähemmän ja ollut jopa 3 astetta lämpimämpää kuin keskivertokesänä. Alueen keskilämpötilaennätyksen teki Sunndalsøra, jossa keskilämpötila kohosi 17 asteeseen, joka on itseasiassa saman verran kuin suurimmassa osassa eteläistä ja keskistä Suomea. Voi pojat, että meitä täällä on ainakin tilastojen valossa hemmoteltu menneen heinäkuun aikana :).

Aivan ihania päiviä on kyllä ollut ja illalla on ollut mukava käydä lenkillä kun on ollut lämmintä, mutta ei tuskaisen kuumaa. Löysin vihdoin kaupungin parhaat lenkkimaastot! Huono puoli niissä on, että ne alkaa 250 metrin korkeudesta, eli nousua on reippaasti ennen kuin pääsee edes lenkille. Paras puoli niissä onkin sitten oikeastaan se sama 250 metriä :) Siinä tulee hyvin lämmiteltyä ennen lenkkiä JA lenkin päätteeksi on pelkkää alamäkeä :D Samoissa metsissä missä kulkee lenkkipolkuni, on myös herkullisia mustikoita ja niitä olen käynyt sieltä keräämästä aina silloin tällöin :P NAM!

Tänään kaupungissa onkin Jalkapallopeli isolla J:llä. Molden fudisjoukkue pelaa Elitserien -liigassa (vastaa Veikkausliigaa) ja kaupunki menee aivan sekaisin jokaisesta kotipelistä. Tänään on vastassa Ålesund ja pelissä on tietysti katsojia kuin villamyssyjä, koska onhan kyseessä paikalliskamppailu. Tässä kohti voisikin tehdä pikagallupin :) Ketä ottaisi pannuun jos omassa kaupungissa/kylässä/kunnassa laitettaisiin pääkatu kiinni jalkapallojoukkueen kotipelin vuoksi? JOKA IKINEN kerta kun niillä on kotipeli...Moldelaisia ei tunnu häiritsevän, ne kun viihtyy tuolla Aker Stadionilla niin hyvin, että kuulen kannustus huudot tällä hetkellä omaan huoneeseeni. Stadionille on matkaa....2 kilometriä? No ehkä tässä on hieman liioittelua, ei katu ole kiinni kuin ehkä puolituntia ennen peliä ja pelin loppuvaiheessa...ilmeisesti, jotta ihmisten saaminen stadionille ja sieltä pois kävisi mahdollisimman turvallisesti ja helposti.

Viikonloppuna kävin Trollstigenillä ja siinä on kanssa yksi iso mäki, jopa Minille iso mäki. Siitä lisää myöhemmin.

Ha det!

-Annamaija-

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niistä Tampereen säistä. Ihan perseestä. Tänäänkin piti olla muka viikon lämpimin päivä, +20, mutta "kesä"teatterissa Pyynikillä istuin 2,5 tuntia jääpuikot nenässä (+14) kuumeen nousua odotellen. Että pistäppä tuuleen sieltä lännestä! =)

Annamaija kirjoitti...

Heissan!

Nyt ei kyllä pysty laittamaan yhtään aurinkoa täältä sinne, ku ei täälläkään paista.. Kesän eka ukkonen oli kyllä tänään!! hienoja oli salamat ja kova jylinä.

Enää kaksi päivää töitä ja projektikin alkaa olla "valmis", niin on hyvä laittaa kesä pakettiin :)

Maija_P kirjoitti...

Niin, miten se Trollstigen sujui:)? Me käytiin Bud nimisessä kylässä siinä Molden pohjoispuolella, aivan meren tuntumassa. Syötiin aivan älyttömän hyvässä kalaravintolassa! Kannattaa mennä käymään, jos on company Mini yhä käytössä:) Syötiin siellä sitä nisäkästä "kalaakin"...

Maija