perjantai 4. heinäkuuta 2008

Molde

Molde on ollut kuntana olemassa virallisesti vuodesta 1838 ja toimii Møre og Romsdalin alueen hallintokeskuksena. Ikään kuin siis läänin pääkaupunkina. 1800- ja 1900 –luvun vaihteessa täällä vieraili useaan otteeseen saksalainen keisari Wilhelm II ja kaupunki oli muidenkin keskuudessa suosittu turistikohde. Tämän vuoksi kaupungissa oli runsaasti hotelleja ja puutarhoja, ja siksi kaupungilla onkin lempinimi ”Rosens by”, eli ruusujen kylä. Nykyään jopa toinen kaupungin kauppakeskuksista on nimetty tämän lempinimen mukaan. Molde on edelleen turistien suosiossa ja satamassa pysähtyy päivittäin Hurtigrutenin laivat sekä viikoittain useita muita risteilijöitä.

Vaikka ollaankin meren lähellä, vuonossa, ei Molde koskaan ole ollut varsinainen kalastuskaupunki, kuten suuret kalakaupungit Ålesund ja Kristiansund. Tekstiiliteollisuus oli pitkään tärkein elinkeino alueella ja tällä hetkellä kaupungissa on paljon etenkin meriteollisuuden parissa toimivia yrityksiä (Suurin yrityksistä on luultavasti Brunvoll). Kaupungista on hyvät yhteydet tärkeimpiin lähikaupunkeihin, Ålesundiin ja Kristiansundiin, sekä maitse/lautalla että meritse. Lauttaliikenne on alueella tärkeä osa elämää, sillä liikkuminen vuonon reunalta toiselle on lähes mahdotonta ilman lauttayhteyksiä. Moldesta kulkee kaksi lauttareittiä lähilaitureihin ja lisäksi vuonon ali on rakennettu yksi tunneli. Møre og Romsdalin alueella on kaikkiaan noin 20 lauttareittiä, joilla liikennöidään jokaisena viikonpäivänä.

Moldesta paloi kolmasosa vuonna 1916, mutta suurempi tuho kävi vuonna 1940, kun saksalaiset pommittivat kaupungista kaksi kolmasosaa matalaksi toisessa maailmasodassa. Norjan kuningas, valtion tärkeimmät virkamiehet ja valtion kultavarasto olivat tuolloin Moldessa pakomatkalla, ja saksalaiset saivat asiasta vihiä. Tuhosta on muistona "Kuninkaan koivu" kaupungin laidalla, jonka alla kuninkaasta on otettu kuva pommitusten aikana. Koivu ja kuningas selvisivät pommituksista ja lopulta britit kävivät noutamassa kuninkaan ja kruununprinssin suojaan.

Kaupungissa asui tuolloin vain reilu 3000 asukasta ja tällä hetkellä kaupungissa asuu noin 25000 asukasta. Tavoitteena kaupungilla on nostaa asukasluku 30 000 vuoteen 2030 mennessä. Moldella on muuten ystävyyskaupunki Suomessa, Mikkeli. Ja tästä syystä kaupungista löytyy Mikkelin mukaan nimetty katu, Mikkelivegen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

hei ammi käyn jatkuvasti lukemassa blogia. pia-täti

Annamaija kirjoitti...

Heippa! Kiva kuulla, etta kayt lukemassa ja kiva kun olit mummollekin tulostanut kuulumisia :) ( aiti tietysti heti kertoi mulle :D )