tiistai 23. syyskuuta 2008

Villasukat jalkaan ja matpakke kainaloon

Ystäväni Helmi tuossa uumoili kommenteissa, että Norjassa osataan talojen lämmittämisen jalo taito. Valitettavasti täytyy todeta, että aika viileissä olosuhteissa täällä mennään, myös sisällä. En tiedä sitten, että päteekö sanonta "Ei ole huonoja kelejä on vain huonoja varusteita" myös sisällä tapahtuvaan oleiluun. Nyt kun on pari päivää ollut melko kosteaa seinien ulkopuolella, alkaa sisäpuolellakin tuntua jo koleus ja yöksi täytyy viimeistään nyt vetää jalkaan villasukat (niitä olen tosin käyttänyt kesän alusta asti...) ja pitkät hihat ja lahkeet.

Kyselin eilen norjalaisilta tutuiltani, että onko heillä kaikkialla vain kaksinkertaiset lasit vai onko se vain opiskelijatalojen ominaisuus. Tämä on kuulemma tuikitavallista. Myös vuorella sijaitsevissa taloissa on kaksinkertaiset lasit, joten voin kuvitella miten kylmä siellä on tällä hetkellä. Ajatusleikkiä helpottaakseni, eräs tutuistani kertoi, että oli nukkunut kahden peiton ja huovan alla viikonloppuna ollessaan käymässä kotona vuorilla. Minun käsityskykyyni ei mahdu se, että näillä leveysasteilla ei käytetä kolminkertaisia ikkunoita. Tässä olisi markkinarako jollekin suomalaiselle ikkunavalmistajalle :)

Mutta koleista öistäkin siis ilmeisesti selviää varustautumalla oikein ja käyttämällä patteria. Sain kyllä patterin päälle, mutta en tiedä yhtään, että miten sitä säädetään. Siinä on kyllä asteikko, mutten ole vielä selvittänyt, että miten asteikolla olevia vipuja saa liikutettua. Kysyn tätäkin ehkä joltain paikalliselta.

Törmäsin jokin aika sitten kirjakaupassa Matpakke -kirjaan, jossa esiteltiin hyviä matpakke -ruokia eri tilanteisiin. Eilen sitten kysellessäni kaikenlaista kyselin tutuiltani myös tätä matpakke -asiaa. Jotenkin kuvittelin, että matpakke on vain työssäkäyvien ja opiskelijoiden juttu, mutta ei taas meni väärin. Matpakke noin yleisesti ottaen sisältä leipää ja jotain leivänpäällistä. Yleensä ruskeaa juustoa. Ja tämä on norjalaisten lounas katsomatta ikäryhmää. Eli kun voit syödä kiinteää ruokaa, aloitat matpakke -elämän. Päiväkodissa, koulussa, töissä, opiskellessa. Kaikkialla syödään lounaaksi voileipää. Käsite "varm lunsj" on melko tuntematon täällä ja se "nautitaan vain jos on pakko" (lainaus norjalaisen suusta). Vielä jäi epäselväksi, että tarjoaako päiväkodit ja koulut leivät vai tarvitseeko ne tuoda kotoa mukanaan. Luultavasti tarvitsee.

Luentosalit ovatkin täällä hupaisan näköisiä, kun lähes kaikilla on mukanaan kahvitermarit ja voileipäpaketit ja siellä niitä sitten mutustetaan kesken luennon. En ole vielä ihan päässyt sisään tähän "syö kun ehdit" -ajatukseen ja yleensä karkaan ruokalaan syömään eväsboxini sisällön. Mutta kyllä. Lähden aamuisin liikenteeseen matpakke repussani. Ja siellä on yleensä voileipää ja leivänpäällistä. Joskus jopa ruskeaa juustoa.

Tänään selviän ilman matpakkea, sillä olen lounasaikaan kotona. Mutta voileiväksi sekin lounas taitaa mennä :)

Ha det!

Annamaija

2 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Onneksi sun villasukat on kohta valmiit, niin saat niitä pian lisää lentopostissa. Kulutus vaikuttaa olevan kovaa:) Teenkin vahvistetun pohjan...

Anonyymi kirjoitti...

Ole onnellinen, että siellä sentään on ikkunat, mulla oli ausseissa valittavana, että haluanko huoneeni oikean vai vasemman puoleisen ikkuna-aukon tukittua, sillä ikkunaa oli vain puoli aukonleveyttä.. Sateella todella näppärää!!!

Flanellipyjamat ja kuumavesipullo, niillä pärjää mahtavasti.