sunnuntai 21. syyskuuta 2008

Väärin kuultuja laulunsanoja ja muita kielikukkasia

Suomi-loma on nyt ohi ja olen takaisin Trondheimissa. Loma oli ihana! Kiitos siitä kaikille ihanille ihmisille joiden seurassa sain sitä viettää!!! Luokkakokous, Kork-cruising, Senssibileet, Konetyttöjen ilta, Saran synttärit, sukulaisvierailu Jyväskylässä jne. Oli ihanaa nähdä teitä kaikkia!! Eilen, kun hyvästelin bussilastillisen tamperelaisia teekkareita Trondheimin keskustassa, oli pakko tirauttaa pari kyyneltä. Vihaan hyvästejä ja tulee ikävä teitä kaikkia!!! Ehdin olla ennen lomaa 14 viikkoa Norjassa (ai miten niin lasken viikkoja ) ja nyt on taas edessä 14 viikon reissu. Ei aikaakaan kun olen taas tervehtimässä teitä kaikkia :)

Huomasin loman alussa, että 14 viikkoa ulkomailla englannin ja norjan kielten sekamelskassa on tehnyt tehtävänsä. Alan unohtaa joitakin suomen kielen idiomeja. On hauska jutella ihmisten kanssa suomeksi ja heitellä sekaan sanoja norjaksi ja englanniksi kun ei tule muita mieleen :)Siksikin on hyvä kirjoittaa tänne niin saa edes silloin tällöin käyttää kieltä. Tietysti nyt kun palaan takaisin luennoille, menee varmasti hetki, ennen kuin ymmärrän kaiken. Toisaalta, eilisessä iltajuhlassa koin jotain aivan uutta. Edellisinä vuosina olemme istuneet ja ihmetelleet mitä norjalaiset puhuvat lavalla, sillä kukaan ei ole ymmärtänyt mitään. Eilen pystyin toimimaan tulkkina, ainakin hetkittäin :) Odotan kyllä kevään kielikurssia, että pääsen kiinni näihin kaikkiin murteisiin ja alan ymmärtää kunnolla kieltä.

Vaikka suurin osa vaihtareista puhuukin hyvää englantia, on mahdotonta välttyä väärinkasityksiltä ja kuulunymmärrysongelmilta. Taivutelkaapa suussanne englannin sanoja ”tourist” ja jurist” sekä ”tourism” ja ”jurism”.. Eräs ystäväni kertoi minulle tarinaa ystävästään joka opiskelee ”jurism”. Kuulin hieman väärin (”tourism”) ja kysyin, että mikä hänen ystävästään tulee opistojen päätteeksi. Hän vastasi hieman ihmeissään: ”Jurist.” Edelleen kuulin väärin (”tourist”). Näytin ilmeisesti hieman kummastuneelta pohtiessani, millaista koulutusta turistiksi opiskeleville mahdetaan antaa, koska ystäväni lopetti tarinansa kertomisen. Yhtäkkiä päässäni välähti: ”ai hän siis opiskelee ””jurism””!?”. Ystäväni totesi: ” Kyllä....” Kerroin hänelle, mitä olin kuullut ja samaan hengenvetoon vielä totesin, etten ehtinyt vielä edes suuremmin ihmetellä turistikoulustusta, sillä Suomessa voi opiskella Tontuksi :D Saimme väärinymmärryksestä hyvät naurut. Toisaalta, kaipa sitä jonkinlaisen Kuinka olla turisti -kurssin voisi jokainen ulkomaille lähtevä käydä :D

Loman alussa opin myös sen, että aina kannattaa varata käsimatkatavaroihin edes jotain vaatteita. Ja varsinkin tuliaiset (nämä asiat esim voisi käydä läpi turistikurssilla). Helsinki-Vantaan tuloaulassa naureskelin lennolla vieressäni istuneen miehen kanssa kuinka naapurihihnalle heiteltiin laukkuja. Ainakaan pehmeään laukkuun ei kannata pakata mitään hajoavaa, mutta senhän nyt kaikki tietävät jo entuudestaan. Seuraavaksi totesimme, että laukut eivät edes aina pääse perille. Mies kertoi, kuinka hänen laukkunsa olivat saapuneet Norjaan 5 päivää myöhässä. Päivittelimme sitä ja totesin helpottuneena, että olen aina saanut laukkuni ajoissa perille. VIRHE (totesinkin miehelle saman tien, että luultavasti en saa laukkujani tällä kertaa)!! Ja niinhän siinä sitten kävi. Seison hihnan vieressä vielä kun hihna oli jo pysähtynyt ja luukutkin kiinni. Ei näy ei kuulu. En tosin joutunut odottamaan laukkua kuin yhden päivän ja tuliaisetkin olivat kunnossa. Laukun historiakin selvisi, sillä ongelma ei ollut perille pääseminen vaan lähteminen. Laukku lähti Trondheimista 2 tuntia sen jälkeen kun minä olin lasketunut Suomen kamaralle. Se oli jäänyt sinne seikkailemaan. Ei vissiin lomailu kiinnostanut :)

Suomalaista ruokaa -sarja jatkuu ensi viikolla ja olen tässä loman aikana etsinyt ruokia joita aion valmistaa sarjassa. Edelleen otan ehdotuksia vastaan ja yritän tehdä joka toinen viikko jotain hyvää. Ja tietysti kausiruokia täytyy kokeilla. Ensi viikolla on vuorossa karjalanpaisti ja perunamuusi. Ja luonnollisesti jatkan ruisleipäkokeiluani heti kun pääsen Trondheimiin.

Hei hei!

Nähdään jouluna :)

-Annamaija-

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oli kyllä oikein mukava kun olit Suomessa heilumassa, ja nimenomaan heilumassa :) No, seuraavat 14 viikkoa (lasketaan lasketaan..) menee varmasti vikkelään, ainakin täällä päässä, kun on syksy ja kaiken maailman kiireet :)
Mutta nährään taas!
Ha det :)

-M

Sanna kirjoitti...

Haha, just parhautta toi väärinymmärtäminen. Itelle ei tuu nyt mieleen mitään vastavaa, mutta eiköhän niitä tule. Itse varmaan puhun koko ajan vastaavia, mutta uskon, että porukka tajuaa yleensä aina mitä meinaan.

Ja on kyl totta, et tääl kerkee havainnoida säätä enemmän. On joitain odotuksia siitä, joten sitä seuraa koko ajan. Suomessa se vaan on ja sitä pukee jotain. :)

Mut jepujee, tsemppiä koulujuttuihin ja muihinkin!