perjantai 20. kesäkuuta 2008

On se verotus hieno asia

Eilen oli iloinen päivä. Menin töistä kotiin ja huoneeni oven edessä oli kirje, jonka oli lähettänyt Skatt Midt-Norge. Olin siis saanut henkilönumeron Norjaan ja samalla myöskin verokortin. Innoissani tästä avasin kirjeen ja meinasin pudottaa silmät päästäni. Veroprosentti (tai oletin, että Trekkprosent=veroprosentti) oli 36!! Tutkin paperia hieman tarkemmin ja huomasin, että olin lukenut prosentin sivutuloverokortista. Ei se mitään, järkytys oli aivan yhtä suuri kun tajusin, että myös päätulostani maksetaan sama prosentti. Kortissa oli mukana taulukko, jonka mukaan verotetaan tiettyyn summaan asti ja sen jälkeen 36%:n mukaan. Valitettavasti palkkani menee rajojen yli reippaasti, joten veroprosentti on aika kova. Ilmeisesti verokortin hakemisvaiheessa on tapahtunut jonkin sortin väärinkäsitys ja kuukausipalkkani oletetaan pienemmäksi kuin se on. Lohdutuksena voitaneen todeta, että myös Norjassa tunnetaan käsite veronpalautus...Voi pitää sit bileet joskus 1 ½ vuoden päästä :)

Tänään sitten menin avaamaan tilin paikalliseen Nordeaan. Vaikka Suomi onkin sellainen edelläkävijämaa monessa asiassa, niin kyllä täälläkin osataan. Internetpankin tunnuksia varten saan sellaisen elektronisen vekottimen, joka suoltaa tunnuksia verkkopankkiin...Luulin sitä ensin laskimeksi :D Neiti pankissa kysyi ensin, että olen varmaan käyttänyt sellaista Suomessakin, jonka jälkeen vilautin hänelle Suomalaisen Nordean tunnuslistan ulkomuotoa. Hän sanoi suunnilleen näin: ”Ooouuuu.” Ilmeisesti täällä ei moisia ole pitkään aikaan nähty :)

Tämä viikko on mennyt hirveää vauhtia. Valmistaudumme kesälomiin ja sain tehtäväkarttani tarkemmin selville seuraaville 4 viikolle. Kiirettä pitää ja tästä eteenpäin ei varmastikaan ole hiljaisia päiviä edessä. Toimisto tosin tyhjenee kovaa kyytiä lomalle suuntaavista ihmisistä. Naapurihuoneesta lähti mies juuri kahden viikon lomalle Turkin Alanyaan. Yrityksellä on siellä ”kesäasunto”, jota voi ilmeisesti käyttää ympäri vuoden, mutta jota suositaan etenkin kesällä, koska Turkissa on lämmintä ja täällä ei ole. Ylipäätään kesä on mennyt kamalaa vauhtia, kohtahan tässä jo täytyy taas muuttaa. Aivan ja jotta ette ihmettele miksi laitan tämän tekstin perjantaina koneelle...Norjassa ei tunneta käsitteitä Juhannus ja Keskikesän juhla. Täällä tehdään töitä. Paikallinen Veikkaus mainostaakin tämän viikon lottopottia ruotsalaisten kustannuksella (rakas vihollinen välissämme). Ruotsalaiset pyörii juhannussalkonsa ympäri ja joku toteaa ” Miksi me tässä pyörimme ympyrää, kun Norjassa on sellainen potti jaossa!” 20 000 000 kruunua voi voittaa lauantaina. Pitäisiköhän lotota.

Viime viikonloppu meni Hjertøyassa käväistessä ja kaupunkia kiertäessä. Hjertøya oli kyllä aivan mielettömän viihtyisä paikka. Valitettavasti sää muutti yhtäkkiä muotoaan ja saarelta joutui lähtemään liian aikaisin pois, mutta onneksi se on vain laivamatkan päässä kaupungin keskustasta. Huomenna suuntaan nokkani kohti pohjoista ja menen tutustumaan Kristiansundiin. Mahtaakohan sitä päästä matkustamaan lautalla. Ehkäpä. Mainitsin aiemmin sen oman sääennustus järjestelmäni.. Tällä viikolla se ei ole toiminu kovin hyvin. Sää on ollut pilvistä, mutta silti ei ole satanut. Mikä on ihan kiva asia. Täytyy selkeästi ruveta tutkimaan niitä tuulia... :)

Tällä viikolla tutustuin norjalaiseen ruokakulttuuriin ja maistoin fiskebulleja. NAM! Tein ensin keskiviikkona wokkia, mihin laitoin riisi ja kasviksia ja sitten kalabullia. Ensi maistamalta se tuntui vähän siltä kun olisi syönyt vaahtokarkkia, joka maistuu kalalla. Rakenne ainakin niissä kalapullissa on hyvin sileä ja pehmeä. Keskiviikkona en viel ollut vakuuttunut, että söisin pullia toistekin. Eilen keitin sitten perunaa niiden kanssa ja tein valkokastikkeen....Ja olin juuri löytänyt uuden lempiruokani :D Fiskebullat, perunat ja ruskea juusto on mun loppuvuoden ruokavalion kulmakivet :)

Nyt kaikille hauskaa Juhannusta! Minä jään vielä hetkeksi toimistolle istumaan ja tekemään töitä.

Heippa!

-Annamaija-

Ei kommentteja: