perjantai 30. tammikuuta 2009

Ylitä risteys diagonaalin suuntaisesti

Minulla on aina välillä ongelma kun pitää päästä liikennevaloristeyksen vastakkaiselle puolelle nopeasti. Kumman kadun ylitän ensin? Sen, johon tulee ensin vihreät vai sen jota pitkin pääsen jatkamaan edes vaadittavaan suuntaan, vaikkakin väärällä puolella tietä. Täällä ei moista ongelmaa ole :) Keskustan suurissa risteyksissä palaa kaikille jalankulkijoille vihreät samaan aikaan, jolloin risteyksen voi ylittää lyhintä mahdollista reittiä pitkin, eli suoraan keskeltä. Kauhean kätevää. Viimeksi tänään siitä oli hyötyä, sillä jos olisin joutunut seisomaan kaksissa valoissa, olisin myöhästynyt bussista..

Kävin tänään verotoimistossa kyselemässä, että mitä pitää tehdä "selvangivelsen":in kanssa. Luin netistä, että työntekijöiden pitää jättää veroilmoitus maalikuun loppuun mennessä. Ja sitten olis vielä jotain ulkomaalaisista työntekijöistä ja niin edelleen. No, nainen tiskillä kyseli multa sitten (norjaksi), että onko mulla verokortti-asiaa ja kerroin (NORJAKSI!) että ei kun olisi veroilmoitusasiaa. Sitten hän kertoi, että jos on asiaa viime vuoden veroista niin niistä tulee laput kotiin sitten huhtikuussa. No selvä. Ei sitten muuta kuin odottelemaan. Loppuosan puhuin englantia, joten sille kyllä kävi selväksi, että en ole norjalainen. No nyt kävin sitten vielä tuolla veroviraston sivuilla ja siellä edelleen puhuttiin, että ulkomaalaisten pitää palauttaa jotain maaliskuun loppuun mennessä. Tarvii siis vissiin ensi viikolla raahata ittensä uudestaan sinne verotoimistoon...
Löysin verosivuilta uljaan laskimen, jolla voi arvioida palautuksen (tai mätkyjen määrää) ennen kuin laput tulee kotiin. Nyt mielenkiinnolla odottamaan, että onko verovirasto samaa mieltä..

Elämä on tätä nykyä taas vähän kalliimpaa täällä Norjassa. Kruunun kurssi vahvistui vähän ja sitä tässä nyt kaikki vaihto-opiskelijat sitten päivittelee. Tai ainakin euroalueelta tulevat...Onneksi kaupoissa on välillä hyviä tarjouksia niin pääsee tekemään löytöjä.

Aikataulu kevään luentojen osaltakin on sitten aika hyvin kasassa.

Maanantaisin on luentoja klo: EDIT 15-19 (siinähän on vielä se norjan harkkaryhmäkin illalla)
Tiistaisin 08-18 (epäinhimillistä)
Keskiviikkoisin 08-18 (mutta tätä päivää helpottaa vähän 3 tunnin hyppäri aamupäivällä)
Torstaisin 08-19 (ca'moon!, ei vapaita tunteja)
Perjantai VAPAA :)

Kaikkihan varmasti tietää (tai nyt viimeistään), että mä olen todellinen aamuvirkku. Tikkana pystyssä kun kello soittaa 6:45, että ehtii aamuluennoille. Jep, jep. Aina. Aamuruuhkan vuoksi matkaan täytyy varata 30-60 minuuttia. Riippuu täysin siitä, että mikä päivä on, minkä bussin sattuu ottamaan ja jääkö bussikuski odottelemaan pysäkille jotain tuttuaan, jonka on tarkoitus tulla bussiin. Kyllä, näinkin voi tapahtua. Parhaassa tapauksessa myöhemmällä bussilla on tismalleen samaan aikaan perillä kuin aiemmallakin bussilla. Jee, aamuruuhkat!

Noh, olen nyt sitten päättänyt, että yritän kynsin hampain olla koulussa aamuisin. Aika hyvin mä alkuun siinä onnistuin...Tällä viikolla olin vähän kipeä (KÖH,KÖH) niin en jaksanut herätä aamuisin... Jees, selittelyn makua, mutta kuitenkin. Ensi viikolla sitten.

Ai niin ja voisinhan mä kertoa että mitä mä täällä meinaan keväällä opiskella :) Teitä kuitenkin kiinnostaa.

Luvassa olisi siis ihan ensiksikin NORJAN kurssi. Mä alan olla aika hyvä jo. Kurssin lisäksi me käydään kerran viikossa pelaamassa New Amigos -kielipeliä yhdessä kahvilassa ja opettelemassa sen avulla norjaa. Todella tehokasta. Joku voisi tehdä sen pelin suomeksikin. Voin kertoa, että ruotsinkin opiskelu olisi hauskempaa jos voisi oppia pelaamalla...Ideaa saa vapaasti käyttää jos joku haluaa :) Ruotsista tulikin mieleeni, että aika hankala välillä saada osumaan norjan sanat kohdalleen, kun ne on sitten kuitenkin erilaisia kun ruotsissa ja sen lisäksi näillä on jotain ihan ihme sääntöjä, jotka ei vaan mene jakeluun, kun Lindroosin Harry aikoinaan takoi ne ruotsalaisversiot selkärankaan. Nimim "Jag är ett fiskben."

Mutta takaisin aiheeseen. Sitten olisi tarjolla koululla sellainen kurssi kuin Marin maskineri. Se luennoidaan norjaksi. Luonnollisesti se olisi syksyllä ollut tarjolla englanniksi, mutta en huomannut sitä silloin. Noh, mitä me pienistä kun ei pienet meistä. Paljon on ollut jousia esillä niillä luennoilla. Ilmeisesti pääpaino kurssilla on värähtelyissä.

Kolmas kurssi on Marin prosjektering, joka myös luennoidaan norjaksi. En ole ihan vielä päässyt selvyyteen, että mikä on kurssin idea, mutta eiköhän sekin selviä ennen tenttiä (toivottavasti :D). Kurssin kaksi ensimmäistä luentoa piti suomalainen jannu ja oli ihana kuunnella sen selkeää ja helppoa suomenruotsia. :)

Sitten olisi Marin operasjoner. Nimestä ei voisi uskoa, mutta kurssi luennoidaan englanniksi. Ei sillä että se auttaisi mitään, sillä termistö on NIIIN käsittämätöntä, että sanakirjalle on paljon käyttöä. Mun luentomerkinnöt koostuu lähes kaikilla luennoilla lähinnä sanoista joita en ymmärrä ja jotka pitää selvittää...Operasjoner -kurssi on hyvä kurssi jatkoelämääni ajatellen. Siellä tutkitaan ROV ja AUV -aluksia, putkien asettamista merenpohjaan ja kaikkia muita operaatioita jotka pääsääntöisesti on lyhytaikaisia (esim öljynporauslautat tai matkustaja/rahtialukset ei kuulu tämän kurssin aihepiiriin). Sanoisinko, että yleissivistävä kurssi, jolla saa integroida ja derivoida paljon :D

Ja sitten mun lemppari kurssi (siinä ei ole lainkaan tenttiä, siksi se on lemppari). Undervannteknikk, grunnkurs. Norjaksi kai. Luulisin. Mutta se erityisesti liippaa läheltä sitä aihetta jonka kanssa tein töitä viime kesänä. Kurssilla perehdytään siis kaikkiin vedenalaisiin toimintoihin. Mielenkiintoista ja jälleen yleisivistävää. En ole vielä kyllä yhdellekään luennolle päässyt, kun luennot ei olleetkaan siinä salissa missä piti ja mistään ei löytynyt todellista tietoa..

Ai niin ja sitten on vielä se kurssi, josta en ole ihan varma, että onko mun pääni sen kanssa samalla tasolla. Hydrodynamiikka. Saattaapi olla, että se kurssi on liian iso luu mulle..

Tenttiähän mä en mitenkään pysty suorittamaan näistä kaikista. Tai no pystyn, mutta luultavasti jätän yhden tai kaksi kurssia lopulta käymättä. Tarvii vaan ensin selvittää, että mitkä on ne pahimmat..

Muuten tänne ei kuulu sen ihmeempää. Saksassa piti mennä käymään, mutta aikataulu ei nyt sitten antanutkaan periksi. Liikaa palautustöitä juuri silloin kun piti reissata. Ja sitten huhtikuussahan mä tulenkin pitkälle "lomalle" Suomeen ja käyn siinä samalla moikkaamassa Maijuakin siellä Unkarinmaalla.

Mutta nyt täytyy taas ruveta tutkimaan opiskelumateriaalia. Ahkera ja tunnollinen opiskelija nääs. :) Illalla menen kaverin luo pitsaillalliselle ja sitten meillä on hassu hattu -bileet sen naapurissa. Otan mun kärpässienihatun mukaan sinne :D Kannatti säästää sekin.

Ha det bra!

Annamaija

3 kommenttia:

Maria Puotiniemi kirjoitti...

Sä oot kyllä ihan yli-inhimillisen aikaansaava, ainakin siltä vaikuttaa tekstin perusteella. Meinaatko sä tulla takasin sieltä ollenkaan?

Annamaija kirjoitti...

Teksti aina vähän valehtelee.. Iltapäivien luennot on ihan hukkaan heitettyä aikaa yleensä kun kaikki aika menee siihen, että yritän pitää silmät auki :D Mutta olen ainakin paikalla.. :P

Mutta kyllä mä nyt vähän meinasin lisätä aktiivisuustasoani tähän keväälle, että saa nää opintojutut loppuun. Kyllä tässä saa aktiivinen ollakin ja ehkä jopa harrastaa yli-inhimillisyyttä. Ainakin hetkittäin. Takaisin tulosta ei ole mitään takeita vielä. En yhtään tiedä missä olen kesäkuun 4. päivän jälkeen. Saatan olla täällä, Suomessa, Englannissa tai Ranskassa. Tai jossain muualla. Sen näkee tässä kevään aikana. Luulisin.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä, että kärpässienihatulle on ollut käyttöä! :)

Hydrodynamiikka kuulostaa kyllä todella pelottavalta. :/

Mukavia talvipäiviä!