maanantai 24. marraskuuta 2008

EVO-matkustamista

Tänään (maanantaina 24.11.) evotin itse, luontoäiti evotti, AVINOR evotti, Kööpenhaminan lentokenttäpalvelu evotti, SAS evotti, Trondheimin kaupunkiliikenne evotti ja jopa Elisa evotti. Evo*-päivä (*et vaan osaa)

EDIT Torstaina 27.11.

No niin. Olen siis Suomessa yllätyslomalla. Loman piti olla yllätys lähinnä perheelle, mutta siitä tulikin enemmän yllätys itselleni....

Maanantaiaamuna tarkistelin pakkaamiani tavaroita: Lipputiedot on mukana, CHECK; tietokone ja puhelin, sekä laturit ja muut mukana, CHECK; tenttikierjat mukana, CHECk; Muista ottaa passi.

Tässä alkuperäinen matkasuunnitelma: Lento Trondheim-Tukholma -> Turistina Tukholmassa -päivä -> Viking Amorella Turkuun -> tiistaiaamuna Turussa ja noin 11:00 Hämeenlinnassa. Matkalle piti tulla hintaa edulliset 250 euroa.

Sunnuntaisen myrskyn takia katsoin vielä netistä että lentoni Arlandaan 12:15 lähtee normaalisti Trondheimista. Kyllä. Netti näytti, että lento lähtee normaalisti. Lähdin yhdeksältä bussilla kohti keskustaa ja lentokenttäbussia. Tässä vaiheessa Trondheimin kaupunkiliikenne evotti ekan kerran kun bussikuskia jännitti lumessa ajaminen senkin verran, että bussi oli 15 minuuttia myöhässä.

Lentokenttäbussi tuli ja vei minut kentälle. Matkalla kentälle huomasin, että Elisan liittymäni ei pysty rekisteröimään SIM-korttia, eli en pääsisi Norjan ulkopuolella yhteyteen kenekään kanssa (Norjan liittymä ei kuulu maan ulkopuolella). No ajattelin, että tämä ei olisi ongelma.

Kun pääsin check-in aulaan tajusin, että yksi CHECK jäi aamulla toteuttamatta...Passi. Saakeli se jäi kotiin. Noh, Olin kentällä kymmeneltä joten ajattelin, että voin kipaista kotiin hakemaan passin ja sittenkin ehdin vielä koneeseen...tiukalle menee mutta ehdin.

Menin hoitamaan automaatille Check-in:in ja sain kuulla automaatilta, että minun tulee ottaa yhteyttä henkilökuntaan. Tutkin lentolippuani tarkemmin ja tajusin, että sen lisäksi, että olin jättänyt passin kotiin, olin katsonut myös lennon ajankohdan tunnilla pieleen..Se lähteekin 11:15. Paska. Nyt olin niin sanotusti pulassa. Sen jälkeen katsoin taulua ja totesin, että lento Arlandaan on "cancelled". Jaahas. Kiire loppui siihen paikkaan... Menin lipunvaihtojonoon ja sain noin 11.10 uudet liput iltapäivälle. Alunperin lentoni piti mennä suoraan Tukholmaan, mutta nyt sain lennon Oslon kautta Arlandaan. Uudella lennolla ehtisin juuri ja juuri laivaan. Se siitä turisteilusta Tukholmassa.

Menin kotiin, hain passin. Menin takaisin kentälle ja Check-in:in kautta portille. Juuri ennen koneeseen nousua sain Norjan numerooni vielä tekstiviestin. Luin sen ja kirosin luontoäidin alimpaan hel*****in. Lento Oslosta Arlandaan oli myös peruttu. Noin, lennon jälkeen olisin siis jumissa Oslossa ilman tietoa, että miten päästä Tukholmaan saati sitten Suomeen. Osloon saavuttuani jouduin metsästämään laukkuani kun Avinorin laukkupojat oli laittanut laukun ulkomaanterminaalin laukkuhihnalle...johon minulla ei tietysti maan sisäisellä lentäneenä ollut mitään asiaa. W**tu. Katselin lasin läpi kun laukkuni oli lentokentän laukkukarusellissä ja pyöri siellä vinhasti ympäri. Ystävällinen nainen päästi minut takahuoneen kautta hakemaan laukkua.

Sitten lähtöaulan G-alueelle selvittämään kohtaloani. Jono SAS:n Tukholmaselvitykseen oli pitkä. Ja yllätys yllätys. Laukkuepisodin vuoksi olin jonon viimeisenä... Kävin vähän tiedustelemassa Finnairin hintaa suoralle Helsingin lennolle, sillä tässä vaiheessa en luonnollisesti enää halunnut Tukholmaan..Viking kun ei odottelisi ja itseäni ei kiinnostanut pätkääkään jäädä Osloon yöksi ja mennä sitten Tukholmaan ja siitä jotenkin Suomeen. Finnairin hinta oli opiskelijaystävällinen 4000 NORJAN KRUUNUA, eli noin 500 euroa. Tässä vaiheessa mietin jo kävelemistä varteenotettavana vaihtoehtona..

Jonottaessani SAS:n tiskille soitin jo kotiväelle, kun rupesi ottamaan päähän..Että se siitä yllätyksestäkin. Noh, pääsin noin tunnin jonotuksen jälkeen selvitystiskille ja kysyin saako lippua vaihdettua lisämaksulla Helsinkiin. Nainen sanoi: "Siinä tapauksessa sinun täytyy mennä tuonne lipputiskille" ja osoitti oikealle puolelleen. Jaha, no kiitoksia. Menin hakemaan numerolapun lipputiskille ja meinasin kuolla nauruun. Taulussa oli menossa suunnilleen numero 4400 ja omassa lapussani oli numero 4523. Jaha, no ei kai tässä muu auta kuin istua odottamaan. Nojasin rennosti roskikseen ja rupesin irkkaamaan :D

Numerot meni oikeastaan aika nopeasti loppujen lopuksi, sillä ilmeisesti joitakin ihmisiä oli alkanut nyppiä se jonottaminen. Istuin lippujonossa hieman vajaan tunnin. Sitten menin kysymään lipunvaihtomahdollisuutta. Nainen sanoi, että lipunvaihto ei ole mahdollinen, mutta hän voi myydä mulle uuden lipun. No ei kai siinä sitten mitään. Suora lento Helsinkiin oli täynnä, mutta Kööpenhaminan kautta löytyi tilaa, hintaan 2300 NOK (noin 250 euroa). Että näin. Se siitä edullisesta matkustamisesta.

Noh, ostin lipun ja lähdin vartoamaan konetta. Uskomatonta kyllä, tämä kone nousi lähes ajallaan. Köpiksessä taas Blue1 ja Tanskan lentokenttäfirma (FINAVIAA vastaava) suoritti. Portilla oli 6 lentoemoa 10 minuttia sen jälkeen kun boardingin piti alkaa. Mutta yksikään ei ollut tulossa lennolle. Sen enempää ei näkynyt kentän työntekijääkään tarkistamaan matkaajien lippuja tai konettakaan. Nice. Lopulta, kun lennon piti lähteä 23:00 (alunperin tosin 22:40), ilmestyi 22:35 lentoemot ja kenttähenkilökunta ja aloittivat koneen pikatarkistuksen ja siivouksen. Kone lähti 22:55. Nice. Ja koska Elisa ei toiminut, en voinut ilmoittaa viivastymisestä hakijalleni..

Lento Suomeen sujui mukavasti ja laskukin oli oikein leppoisa, vaikka HKI-Vantaalla satoikin lunta. Ja sitten olikin luvassa seuraava floppi. En tiiä oliko se tällä kertaa Finavia vai joku muu, mutta meidän tuloportilla oli toinen kone, jonka poistumista odotimme noin 15 minuuttia. Nice. Lopulta noin 1:50 pääsimme koneesta ulos ja tavaroita noukkimaan. Tästä tarinasta puuttuu enää, että laukku olisi jossain Mexicossa, mutta uskomatonta kyllä, se saapui kuin saapuikin hihnalle. Melko pitkän odottelun päätteeksi, mutta kuitenkin.

Isoveljeni Tommi oli vastassa kentällä (niin tämänhän piti siis olla yllätys) ja lähdimme kohti Hämeenlinnaa. Perillä olimme noin 3:00 yöllä... Eli pääsin perille, mutta ehkä vähän eri tavalla kuin oli tarkoitus.

Ja sain mä yllätettyäkin jonkun. Laitoin toiselle isoveljelle, Janille, yöllä viestin, että tarviin yhden prujun kotoa Tommin luo. Hän oli miettinyt melko kauan, että miksi se täytyy raahata Tommin luo :) JESH!

Elisan ongelmakin selvisi tiistaina kun kävin liikkeessä pyörähtämässä: Ne oli sulkeneet sen. Nice.

Mutta täällä olen nyt ja toivon, että kotimatka sujuu hieman paremmin :D

Heippa!

Annamaija

3 kommenttia:

Maria Puotiniemi kirjoitti...

Taas opin uuden sanan, evottaa. Edellinen lisäys sanavarastooni oli iteroida. Mukavaa, että tulee uusia verbejä käyttöön :D

Sanna kirjoitti...

Ei pliis, tää kuulosti jo melkoselta.. :/ Mul on itellä menny yllättävän hyvin kaikki matkustamiset, joten tollasta kriisiä odotellessa. :)

Tsemppiä!

Helmi kirjoitti...

Voi Annamaija!
Aikamoista säätöö.. :/

Mut hyvä et pääsit perille, vaikka mullakin meinas kyl jo usko loppuu ku tekstiäs luin..

jep, kivaa oloa Suomessa ja toivottavasti tosiaan paluumatka menee kivammin!

Milanossa sataa muuten lunta, jee!